Medovník

Kategorie: Moučník
Počet porcí: 8
Délka přípravy: 3 hodiny
Obtížnost přípravy: Pro pokročilé

Suroviny:

na pláty:
1 vejce
150 g krystalového cukru
50 g másla
2 lžíce medu
5 lžic mléka
1 kávová lžička sody
2 lžičky instantní kávy
100 ml smetany ke šlehání
450 g hladké mouky

máslový krém:
250 g Hery nebo másla
350 g moučkového cukru
vanilkový cukr
1 žloutek
vanilkový nebo karamelový pudink uvařený dle návodu (možno nahradit kaší uvařenou z mléka a hrubé mouky)

na posypání strouhaný perník, sekané vlašské ořechy a najemno rozemletá instantní káva

Postup přípravy:

Vejce, 150 g cukru, 50 g tuku, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka a 1 lžičku sody za neustálého mcíhání vaříme asi 2 minuty, až hmota zkaramelizuje.
Teplou hmotu nalijeme do odvážené mouky, zpracujeme nejprve pomocí vařečky, dále rukama na vále v hladké těsto. Postupně vyválíme 4 tenké pláty, které opatrně přendáme na předehřátý a vymazaný plech, propícháme vidličkou a rychle pečeme do mírného zhnědnutí.Necháme vychladnout na rovné desce. Postupně takto upečeme všechny 4 pláty.
Po vychlazení pláty potíráme z obou stran směsí 100 ml vody, 2 vrchovatých lžiček instantní kávy a 100ml smetany,, kterou přidáme.

Máslový krém připravíme z másla, 350 g moučkového cukru, vanikového cukru a žloutku- utřeme do pěny a přidáme postupně hustý pudink. Vyšleháme a necháme zchladnout. Krémem plníme pláty, část si necháme i na potření boční a vrchní části dortu. Na závěr medovník posypeme směsí strouhaného perníku, nahrubo nakrájených vlašských ořechů a najemno rozemleté instantní kávy.

Nutno říct, že příprava je poměrně náročná, krém lze nahradit i krémem z másla ušlehaného s karamelizovaným Salkem, dle chuti oslazeného.
Možná se ještě někde seženou Medové pláty, které se dají použít k výrobě medovníku.

Vaše hodnocení

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.