Velikonoční mazanec

Kategorie: Moučník
Počet porcí: 8
Délka přípravy: 100 minut
Obtížnost přípravy: Pro mírně pokročilé

Suroviny:

400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
220 ml mléka
20 ml rumu
3 žloutky
140 g másla
50 g rozinek
1 vejce
40 g nahrubo nasekaných mandlí na ozdobu
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

Mouku smícháme s droždím, citronovou kůrou a rozinkami, přidáme vlažné mléko smíchané s rozehřátým máslem, žloutky a rumem. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 30 minut v teple pod utěrkou kynout.
Uděláme bochánek, který posadíme na plech na papír na pečení a necháme další půlhodinu odpočinout. Potom jej potřeme rozšlehaným vajíčkem, uprostřed prostřihneme kříž, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 stupních nejprve 10 minut, potom troubu ztlumíme na 140 stupňů a dopékáme dalších 45 minut do zlatova.
Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem a mazanec je hotov.

Vaše hodnocení

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.