Domácí cibulový chléb

Kategorie: Příloha
Počet porcí: 2 bochníky
Délka přípravy: 2,5 hodiny
Obtížnost přípravy: Pro mírně pokročilé

Suroviny:

2 hrnky vlažné vody
80 g hladké mouky
4 lžíce vlažného mléka
2 lžičky kmínu
2 lžíce oleje
3 větší cibule
1 kostka droždí nebo sáček sušeného
1 lžička cukru

na potření:
1 hrnek vody
lžíce octa

Postup přípravy:

Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného sladkého mléka nadrobíme droždí.
Mouku smícháme se solí a kořením, přidáme kvásek. Nakonec přilejeme vodu a na kostičky nakrájenou a na oleji osmaženou cibulku. Vypracujeme tužší těsto, které na vále dobře prohněteme a snažíme se do něj zapracovat vzduch. Hodinu necháme pod utěrkou v teple vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, každou ještě zvlášť propracujeme a vytvoříme dvě šišky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. Troubu vyhřejeme na maximum.
Před vložením do trouby chleby potřeme octovou vodou, 5 minut zprudka zapečeme a po té snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších asi 40 minut. Každých 10 minut chléb potíráme octovou vodou, aby byla kůrka krásně zlatá a křupavá.

Vaše hodnocení

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.