Kategorie: Hlavní jídlo masové
Počet porcí: 4
Délka přípravy: 90 minut
Obtížnost přípravy: Zvládne každý
Suroviny:
1,5 kg celé kuře
2 lžíce másla
drcený černý pepř
4 šalvějové listy
1 citron
bylinková omáčka:
2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cibule, l plátek bílého toastového chleba bez kůrky, 2 lžíce sekaných mandlí, hrst hladkolisté petrželky. 200 ml kuřecího vývaru, sůl, mletý pepř
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Změklé máslo promícháme se lžičkou drceného pepře. Opatrně odtrhneme prsty kůži na prsou, vložíme většinu másla a přidáme šalvějové listy. Citron rozčtvtíme a vložíme do břišní dutiny. Zbytkem másla potřeme povrch kuřete, osolíme a v pekáčku pečeme asi 1 1/4 hod.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájený česnek, najemno nakrájenou cibulku, rozdrobený chleba a mandle. Smažíme asi 5 minut, poté vše vložíme do mixéru, přidáme petržel, pepř a kuřecí vývar. Rozmixujeme, vrátíme do pánve, osolíme a prohřejeme.
Kuře podáváme s bramborem a petrželkovou omáčkou.