Kategorie: Moučník
Počet porcí: 8
Délka přípravy: 2 a půl hodiny
Obtížnost přípravy: Zvládne každý
Suroviny:
na těsto:
260 g hladké mouky,
125 g másla
špetka soli
40 g cukru
1 žloutek
na náplň:
2 citrony
2 vejce
750 g tučného tvarohu
250 g zakysané smetany
100 g cukru
1 vanilkový cukr
50 g škrobové moučky
Postup přípravy:
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, podle potřeby přidáme 1 2 lžíce vody. Těsto zabalíme do mikrotenu a na hodinu uložíme do ledničky.
Připravíme náplň. Z omytých citrónů nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále a vyložíme jím koláčovou formu. Okraje zvedneme do výšky 3 cm.
Rozklepneme vejce, oddělme žloutky od bílků. Tvaroh promícháme s citr. šťávou a kůrou, zakysanou smetanou a vmícháme žloutky, cukr a vanilkový cukr.
Z bílků ušleháme sníh, opatrně vmícháme do krému spolu se škrobovou moučkou. Naneseme na těsto a uhladíme. Koláč pečeme při 160 stupních 50 -60 minut. Před podáváním zdobíme šlehačkou.